Vad är diabetes?

Diabetes typ 1 uppstår genom att kroppens inte längre producerar insulin. Vid typ 2 diabetes beror det på att kroppens celler inte reagerar på insulin på rätt sätt. Insulinets roll är att reglera sockerhalten (glukosnivån) i blodet. Hos personer utan diabetes sker detta automatiskt när man äter, dricker eller anstränger sig, men hos diabetikern behövs olika typer av behandling för att kunna reglera sockernivån i blodet.


Minst 350 000 svenskar lever med diabetes.
I Norden räknar man med ungefär en och en halv miljon och sett till hela världen räknar man med ungefär 285 miljoner diabetiker. Världshälsoorganisationen WHO har gjort prognoser som visar på upp till 438 miljoner diabetiker år 2030. Med dagens mediciner och en väl kontrollerad diabetes kan man ha en bra livskvalitet och leva ett långt liv. Riskerna med förhöjda blodsockernivåer måste dock tas på allvar och

här har sjukvården och patienten tillsammans ett stort ansvar för att undvika att blodkärlen belastas för hårt av höga blodsockernivåer. För detta skapar på sikt problem i olika organ i kroppen i form av hjärta/kärl-, njur- och ögonkomplikationer. Det finns även risker med överdosering av insulin och omedelbara komplikationer på grund av alltför låga blodsockernivåer, hypoglykemi. Därför är det extra viktigt att ta väl hand om sig som diabetiker.

Fler och fler
får diabetes typ 1.


Det årliga antalet insjuknande patienter per 100 000 invånare har fördubblats sedan slutet av 1980-talet. Den årliga ökningen av nyinsjuknade är omkring 2-3 %. Även på andra håll i världen ökar typ 1 diabetes, men orsaken till ökningen är oklar. Totalt finns i Sverige omkring 50 000 personer med typ 1 diabetes, varav ca 3 000 är barn eller ungdomar. Omkring 600-700 personer

insjuknar i diabetes typ 1 varje år. Det mest utmärkande för typ 1 diabetes är att kroppens egen insulinproduktion är helt utslagen. Kroppens egen reglering av blodsockernivån måste därför ersättas av att man själv mäter blodsockernivån och injicerar insulin efter behov, vilket är en sedan länge accepterad och praktiserad behandlingsform som man behöver göra varje dag under hela sitt liv.

Många vet inte om att de har diabetes typ 2.

Typ 2 diabetes har blivit en av de stora folksjukdomarna i världen och antalet fall ökar kontinuerligt. Den vanligaste typen av diabetes är typ 2. Risken för att drabbas ökar vid stort kalori- och fettintag, för lite motion och framför allt betydande övervikt – problem som ses i allt yngre åldersgrupper. Många bedömare tror dessutom att vi står inför en epidemi i takt med att de ohälsosamma delarna av den västerländska livsstilen sprider sig i världen.

Hos typ 2 diabetiker är kroppens egen insulinproduktion inte alltid nedsatt, utan det är framför allt cellernas upptag av insulin som är hämmat. Det behandlas på olika sätt, bland annat beroende på svårighetsgrad, med kontroll över kost och motion, medicinering som stimulerar kroppens egen insulinproduktion, och i stigande grad med insulin precis som för typ 1 diabetiker.