Från dataspel till hjälpmedel.


Från dataspelsvärlden till att bli ett hjälpmedel inom vård och omsorg. Hur gick det till?


jDomes uppfinnare John Nilsson är entreprenören och den hängivne dataspelaren som jagade en ännu starkare spelupplevelse. Han undrade; Vad skulle hända om man hade en skärm som ökade synupplevelsen av spelet – en panoramavy? Skulle det inte bli mer verkligt och roligare då? Sagt och gjort, John började utveckla skärmen som han själv ville spela med. Han ställde den upp som en projektorduk framför hemmabioprojektorn och stod upp och spelade. Visst slog det honom att det här nog kunde vara ett hemligt vapen mot stillasittande, men han kunde inte föreställa sig att jDomes nuvarande målgrupp skulle vara de som fick produkten att slå igenom.

 

Uppfinningar tar ibland sin egen väg. Det gjorde även jDome. John kom i kontakt med Hälsoteknikcentrum i Halland och Institut for Fysio- og Ergoterapi, Tecna Science, Metropol i Köpenhamn samt vårdpersonal på demensboenden och då tog det fart. Samarbetet ledde till att jDome utvecklades till det optimala redskapet för demens- och strokedrabbade personer som behöver effektiv träning och rehabilitering för att motverka funktionsnedsättningar. Lösningen man hittade fram till fungerade lika bra inom demensvården som vid somatisk vård och i friskvårdssyfte. Det dröjde inte länge innan jDomes aktiveringshjälpmedel hade implementeras i flertalet verksamheter ute i landet. Nästa stora steg togs i september 2015, då Brighter förvärvade bolaget bakom jDome som ett led i att utöka sitt erbjudande med fler lösningar som bidrar till att förbättra kvaliteten av behandling och vardag.

jDome är ett fantastiskt verktyg med stor utvecklingspotential, inte minst i kombination med nya tjänster och produkter, och vi ser många nya tänkbara marknader och användningsområden att utforska. Följ med oss på vår resa och kika gärna på vår Facebooksida för att hålla dig uppdaterad om det allra senaste. Vill du veta mer om bolaget bakom jDome kan du läsa mer om Brighter här.

Läs mer